Nick و Dariece ( نیک و داریس ) زوج جوانی هستند که از ۸ سال پیش تصمیم گرفته اند زندگی خود را در سفر بگذرانند و از دیدن جاذبه های دنیا لذت ببرند. آنها تا کنون موفق شده اند به ۵۵ مقصد مختلف در اقصی نقاط جهان سفر کنند و تجربیاتی متفاوت را برای خودشان رقم بزنند. اما این تمام هدف و رویای آنها نیست، این زوج تمام دیده ها و شنیده و تجربیات خود را در اختیار دیگر دوستداران سفر می گذارند و معتقدند این گونه انسان های بیشتری در چهار گوشه ی دنیا به سفر ترغیب می شوند و فرصت کشف دنیایی تازه را پیدا می کنند.
ایران، از جمله کشورهایی که این زوج به آن سفر داشته و روزهای خوشی را در آن گذرانده اند. از نظر آنها ایران کشوری است غنی از فرهنگ و تاریخ که به بدترین شکل ممکن به ساکنان قاره های دیگر معرفی شده است. این زوج امیدوارند با انتشار تجربه ی سفرشان به ایران ذهنیت های منفی در باره ی این کشور را کاهش دهند و بتوانند آن را به خوبی معرفی کنند.
پیش از این در مطلب خاطرات زوج گردشگر کانادایی از سفر به ایران توصیفی که آنها از ایران و سفرشان به این سرزمین پهناور داشته اند را بیان کردیم. حالا این زوج، به ویژگی های مردم ایران و رفتارشان با گردشگران می پردازند و درباره ی آن چنین می گویند:
اگر تا به حال به ایران سفر کرده و یا در اطراف آن به گشت و گذار پرداخته باشید قطعا برخورد با مردمان این سرزمین را تجربه کرده و یا شایعاتی را در مورد آنها شنیده اید. گردشگران بیشماری در سراسر جهان درباره ی مهمان نوازی، سخاوت و طبع خالص مردمان ایران حرفهایی را زده اند و یا در سفرنامه های خود به این مقوله پرداخته اند. ما تصمیم گرفتیم همه ی این شنیده ها را لمس کنیم و از نزدیک ببینیم، پس راهی ایران شدیم و ۳۱ روز را در آنجا و در میان مردمانی مهربان سپری کردیم. پیشنهاد ما به شما این است که قبل از اینکه در مورد مهمان نواز بودن یا نبودن مردمان یک سرزمین تصمیم بگیرید، حتما سفر به ایران را تجربه کنید.
در ادامه به ارائه ی نظرات این زوج گردشگر می پردازیم…
با کارناوال همراه باشید …
کنجکاوی مردم
تقریبا بلافاصله پس از عبور از مرز ترکمنستان و ورود به ایران، مردمان محلی با فریاد ” به ایران خوش آمدید ” به گرمی از ما استقبال کردند. از لحظه ای که قدم به خاک ایران گذاشتیم بارز ترین چیزی که با آن مواجه شدیم کنجکاوی مردمان ایران نسبت به خارجی ها بود که تا پایان سفر ما وجود داشت. مردم ایران در برخورد با خارجی ها سه سوال اصلی را مد نظر قرار می دهند و معمولا به ترتیب زیر آنها را می پرسند:
۱- اهل کجایید؟
۲- پیرو چه دینی هستید؟
۳- در مورد ایران چه نظری دارید؟
در صورتی که مکالمه را ادامه دهید آنها در مورد خانواده، تحصیلات، اعتقادات و نظر شما درباره ی سیاست، آداب و رسوم و مراسم خاص ایران نیز خواهند پرسید. نکته جالب توجه این است که افرادی که به مکالمه با شما می پردازند کمتر به موضوعاتی همچون کسب و کار علاقه نشان می دهند و بیشتر دوست دارند نظر صادقانه ی شما را در مورد کشور خودشان بدانند.
مهمان نوازی ایرانی ها
در ازبکستان از یکی از مسافران دانمارکی که به ایران آمده بود شنیده بودم :
شما در ایران حتی به رزرو هتل نیز احتیاج پیدا نخواهید کرد. کافیست در خیابان با افراد محلی ارتباط برقرار کنید و با آنها دوست شوید تا شما را به خانه خود دعوت کنند.
هیچوقت این حرف را باور نداشتم تا اینکه قدم به خاک ایران گذاشتم. هر وقت که شما بخواهید شخصی هست که کمکتان کند تا دچار دردسر نشوید. به هنگام احساس تشنگی قطعا از سوی یک ایرانی به نوشیدن چای دعوت خواهید شد و طبق محاسبات من تقریبا تنها سه دقیقه طول می کشد که یک مکالمه ی دوستانه و خالصانه بین شما شکل بگیرد و دوست ایرانی، شما را به خانه ی خود و یا نشستن پای سفره ی غذای خود دعوت کند و تمام تلاش خود را به کار می گیرد تا احساس راحتی کنید و بهتان خوش بگذرد. مهمان نوازی نسبت به خارجی ها کاملا در فرهنگ ایرانی ریشه دوانده و آنها از تصویری منفی که رسانه ها از آنها ساخته اند بسیار ناراحت هستند.
photo by Siamak Memarian
ایرانی ها تروریست نیستند…
یک ایرانی که در تخت جمشید دیدیم سوال جالبی از ما پرسید:
شما اخبار رسانه ها را که ایرانیان را تروریست هایی با افکار افراطی نشان می دهند، باور می کنید؟
این سوال کمی عجیب به نظر می رسید اما کاملا حق با او بود. ایرانیان به خوبی از اخبار رسانه ای که در خارج از کشور در مورد آنها پخش می شود، آگاه و در مورد آن بسیار متاسف هستند. مردمان ایران کاملا با این رسانه ها آشنایی دارند و اخبار و تصاویر پخش شده را در نتیجه ی تبعیض مطبوعاتی و رسانه ای می دانند. اما بر خلاف تصاویر رسانه ها ایرانیان مردمی سربلند و پر افتخار هستند که در طول تاریخ برای باور خود و تغییرات بزرگ در دولت و حقوق بشر جنگیده و ایستادگی کرده اند. این کشور هنوز هم به کمک مردمانش در حال پیشرفت است و همه ی آنها به ایرانی بودن خود افتخار می کنند.
آنچه درباره ایران می شنوید اشتباه است!
خیلی ها فکر می کنند ایرانی ها، عرب هستند در حالی که کاملا در اشتباه هستند.
مردم فکر می کنند در ایران هر لحظه بمبی منفجر می شود اما تصورشان کاملا غلط است.
همه با شنیدن نام ایرانیان به یاد تروریست ها می افتند اما چیزی که خارج از مرزهای ایران می گذرد ربطی به داخل آن ندارد و امنیت کامل در ان برقرار است.
خیلی ها تصور می کنند ایرانی ها از غربی ها متنفرند در حالی که اصلا این طور نیست. آنها به گرمی به استقبال شما خواهند آمد.
امنیت در ایران
یکی از مسافرانی که پیش از این به ایران آمده بود همیشه در مورد امنیت در ایران به من می گفت:
در ایران چیزی از تو نمی دزدند.
با کمی گشت و گذار در ایران متوجه شدم این حرف تا حدودی حقیقت دارد. در ایران میزان جرم و جنایت نسبت به کشورهای دیگر در سطح بسیار پایین تری قرار دارد. البته این به معنای عدم وجود این مفهوم در ایران نیست. به هر حال ایرانی ها هم انسان هستند و در یک کشور در حال توسعه زندگی می کنند. ممکن است میان آنها و در هر قشری از جامعه افرادی پیدا شوند که چندان هم به قوانین پایبند نباشند و اختلالاتی را در نظم ایجاد نمایند.
تجربه ی برخورد با مردم ایران برای ما بسیار خوشایند بود چرا که در این سفر ما با دوستانه ترین مردمی که تا به حال دیده بودیم، مواجه شدیم. در تمام طول سفر احساس امنیت داشتیم چرا که تقریبا همه ی مردمی که با آنها برخورد داشتیم نهایت تلاش خود را می کردند تا اتفاقات خوبی را برای ما رقم بزنند. ما به خانه های متعدد دعوت شدیم و بسیار از همنشینی با آنها لذت بردیم. اما در همه جای جهان ممکن است افرادی نیز وجود داشته باشند که برای شما اتفاقات ناخوشایندی را رقم بزنند و در مورد ایران می توان گفت که کمترین تعداد از این دست افراد را در آن مشاهده نمودیم.
در ایران توافق در معامله را فراموش نکنید
توصیه ی من به شما این است:
در سفر به ایران قبل از شروع هر معامله ای قیمت خود را تا ۳ بار اعلام کنید چرا که ممکن است به هنگام پرداخت پول دچار دردسر شوید و اختلافاتی پیش بیاید.
در تمام مدت سفر تنها یک نکته ی منفی در شخصیت بی عیب و نقص و مهمان نواز ایرانیان به چشم می آید و آن هم مشکلاتی است که در معامله ی با آنها وجود دارد. به هنگام خرید کالا و یا گرفتن تاکسی حتما میزان پرداخت خود را به صورت واضح مشخص کنید و به هیچ وجه زیر بار پرداخت هزینه ای بیشتر از مبلغ توافق شده نروید!
photo by Behzad Kalantari
مفهوم گیج کننده تعارف
در ایران ممکن است بارها این جمله را از رانندگان مختلف بشنوید:
خواهش می کنم بفرمایید، لازم نیست پولی پرداخت کنید
در این زمان اشتباه ترین پاسخی که می توانید بدهید این است:
بسیار خب، متشکرم!
بهتر است بدانید قانون نانوشته ای به نام تعارف در ایران وجود دارد که بسیار گیج کننده است. تعارف به معنای پیشنهاد یک هدیه است در حالی که ممکن است شخص هدیه دهنده توان پرداخت آن را نداشته باشد. هنگامی که پیشنهاداتی از این دست به شما شد تا سه بار آن را رد کنید تا در نهایت از صحت و واقعی بودن آن مطمئن شوید.
با وجود اینکه امروزه این مفهوم کمتر از گذشته در جامعه ی ایران وجود دارد اما با این حال هنوز رانندگان تاکسی و فروشندگان بازار تحت همین مفهوم خدمات یا کالاهایی را به صورت رایگان به شما پیشنهاد می دهند که اگر بدو رعایت قوانین تعارف آن را به سرعت قبول کنید بسیار نا خوشایند به نظر می رسید.
مذهب در ایران
دلیل اینکه چرا برخی مسافران ایران سعی دارند مردمان این کشور را افرادی با تعصبات خشک مذهبی جلوه دهند هنوز برای من مشخص نیست. آنچه که من در ایران دیدم امنیت کامل و مردمانی شگفت انگیز بود که بهترین میزبانی را به نمایش گذاشتنند. با اینکه اکثر جمعیت ایران مسلمان هستند، ما در اینجا با مردمی روبرو شدیم که با اینکه جزء اقلیت های دینی بودند اما در نهایت آرامش و امنیت در این کشور زندگی می کردند و از حقوقی مساوی برخوردار بودند.
photo by Damon Lynch
نظر ما در مورد ایرانیان
اگر از ما بپرسید که آیا واقعا ایرانیان مردمانی به همان خوبی که از آنها تعریف می شوند هستند یا نه؟ قاطعانه می گوییم ” بله”
یکی از چیز هایی که در مورد آن مطمئنیم این است که ایرانیان مهمان نواز ترین مردمی هستند که تا به حال دیده ایم. از نظر ما ایران یکی از مقاصد شناخته نشده ی جهان است که به درستی به مردم جهان معرفی نشده است. ایران، بدون اغراق، جایی خارق العاده برای سفر است و بهترین خاطره ها را برایتان رقم می زند.
photo by Mohadese Majd
نظرات شما عزیزان:
ادامه مطلب |